KELVIN
Pszenica ozima jakościowa KELVIN (E)
Odmiana jakościowa znajdująca się na Holenderskiej Liście Odmian Rekomendowanych. Kelvin to odmiana średniopóźna, łącząca w sobie doskonałą jakość piekarniczą z wysokimi plonami i wysoką odpornością na choroby.
JakośćÂ
W Holandii Kelvin kwalifikuje się jako pszenica piekarnicza o doskonałych parametrach wypiekowych. W Polsce Kelvin spełnia wszelkie wymogi kategorii E (polepszacz)
Regulatory wzrostu
Kelvin ma stosunkowo długą słomę (średnio ok. 91 cm) więc w celu uzyskania maksymalnego plonu w warunkach bardzo intensywnej technologii produkcji zaleca się zastosować regulator wzrostu (CCC i/lub Moddus). Pierwsza dawka ogólnie zalecana jest w momencie, kiedy dobrze wyczuwalne jest pierwsze kolanko (Zadoks GS 31), a następna dawka w około 7 - 10 dni później (Zadoks 34 - 37).
Nie należy stosować preparatu Moddus dla reprodukcji na cele siewne.
Nawożenie azotem
Poziom nawożenia azotowego w dużym stopniu determinuje intensywność wegetacji i ostateczny plon nasion. Zalecana pierwsza dawka wiosną to 140 kg N / ha, minus zapasy azotu w glebie. Zalecana druga dawka to 50  65 kg N / ha(Zadoks GS 31 - 32), następnie w fazie liścia flagowego (Zadoks GS 39 - 43) można podać jeszcze trzecią dawkę 30- 45 kg N/ha.
Powyższe zalecenia uprawy mają charakter bardzo ogólny. W celu uzyskania dokładnych zaleceń uprawy pszenicy ozimej na konkretnym stanowisku, prosimy zasięgnąć rady dystrybutora lub lokalnego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.