Pietruszka Gazela
GAZELA – odmiana oryginalna, Å›redniopóźna. Przeznaczona do bezpoÅ›redniego spożycia i przechowywania. KorzeÅ„ klinowaty, Å›rednio dÅ‚ugi o pÅ‚askiej gÅ‚owie. Skórka bielsza a korzeÅ„ mniej karbowany w porównaniu z innymi odmianami do tej pory zarejestrowanymi. Kora korzenia - biaÅ‚a, gruba. Walec osiowy: kremowo-biaÅ‚y, jÄ™drny, bez pustych przestrzeni. Odmiana Gazela charakteryzuje siÄ™ mniejszÄ… tendencjÄ… do rozwidlenia korzenia oraz mniejszym ordzawieniem wewnÄ™trznym i zewnÄ™trznym. Lepsza zdrowotność i bardziej wyrównany ksztaÅ‚t korzenia czyniÄ… z Gazeli atrakcyjnÄ… odmianÄ™ na rynku warzyw.